1-Inleiding

Velen beweren dat de mens het slimste wezen op aarde is. Deze bewering durf ik te weerleggen met deze site. Wat is slim?

Wij als mens zijn ‘geprogrammeerd’ om ons voort te planten. Daarin vinden wij een groot deel van ons geluk.

Ook willen we het liefst niet moeilijk doen, en lastige dingen uit de weg gaan. Zo is het veel gemakkelijker om afval op straat te gooien, in plaats van in de beschikbare prullenbakken. Kijk om je heen: bermen langs de snelwegen liggen bezaaid met afval, overal op straat liggen sigarettenpeuken en ander afval. En we zien alleen datgene wat in onze directe omgeving ligt.

Dankzij internet is de wereld overzichtelijker geworden, maar bovendien chaotischer. Wat is waarheid? Iedereen kan van alles op internet plaatsen, zo ook deze site. Ik heb geprobeerd om eerlijk en logisch deze site te schrijven om zo veel mogelijk mensen te bereiken.

Doordat de wereld zo enorm groot is, merken we veranderingen nooit snel op, behalve de klimaat verandering. Generaties zijn nodig om tot het besef te komen dat het klimaat verandert. Ja, het klimaat verandert al zo lang de aarde bestaat, miljoenen jaren. Fossielen leveren het bewijs dat de aarde er ooit anders heeft uitgezien.

Feit is, dat in mijn korte leven (ik ben in 1967 geboren), er wel heel veel is verandert. Zomer 2017: 45 graden en meer in Oost Europa; Zeer zware bosbranden in Zuid Frankrijk en Portugal. Extreme droogte in de omgeving van Rome, waardoor water op rantsoen is.

En dan heb ik het nog niet over wat er aan woningen is bijgebouwd. Hele landerijen verdwijnen om plaats te maken voor woningbouw. Complete stadswijken worden gebouwd, op plaatsen waar ooit graan groeide en koeien graasden. Graan wat gebruikt werd voor ons voedsel. Dit gebeurt echt niet alleen in ons land. Nederland is het dichtst bevolkte land ter wereld. Wat is er de afgelopen 20 jaar in jouw omgeving bijgebouwd?

Elke baby wordt ooit volwassen en zal een woning moeten betrekken. En omdat we steeds ouder worden, zullen we steeds meer moeten bijbouwen. Goed voor de economie, dat bouwen, maar slecht voor de mensheid. Vergrijzing is een steeds zwaardere last om te betalen. Want waar moeten we ons eten vandaan halen als de hele wereld is bebouwd? Door groei kunnen de pensioenen worden betaald door de werkende jongeren, ook al is er steeds minder werk door verder gaande automatisering.

Er wordt niet gedacht aan de gevolgen die dit voor de toekomst geeft, als de planeet zó vol is, dat we niet meer weten waar we ons voedsel nu eigenlijk vandaan moeten halen. Zeeën worden nu al leeggevist, de vraag is groter dan het aanbod.

Nee, het zal onze tijd nog wel duren, maar waar zadelen we de kinderen mee op?

 

info@earthinbalance.nl

facebook.com/earthinbalance

Back To Top