8 – Zelf doen

30 jaar geleden heb ik me al afgevraagd wat we kunnen doen om overbevolking én klimaatverandering tegen te gaan. 30 jaar heb ik gewacht op signalen en acties van anderen. Langzaam begon het besef door te dringen dat, behalve actiegroepen als Greenpeace of WNF, niemand opstond om de mensen te wijzen op de gevolgen die we langzaam maar zeker steeds beter gingen voelen. We gingen door met wat we al zo lang deden: kop in het zand en ‘gelukkig’ zijn in het leven. Bovendien: wat kunnen we doen, actief, om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan? Ook ‘de anderen’ deden dus maar niks.

Op deze pagina wil ik laten zien wat je zelf kunt doen om klimaatverandering tegen te gaan. Het zijn geen heel grote dingen, maar met z’n allen kan het wel degelijk bijdragen.

De bijen in China zijn uitgestorven: je zou een bijenkas kunnen bouwen als je een beetje handig bent. Op internet staan veel ideeën, er is zelfs een imkerpedia met alles wat je van bijen te weten wilt komen.

In het verlengde daarvan kun je bloemzaden kopen met een mix van zaden waar bijen en vlinders graag op afkomen. Deze zaden geven de mooiste veldbloemen. Strooi ze uit op braakliggend terrein of in je eigen tuin. Maakt kale grond weer kleurrijk.

Zorg dat je ‘footprint’ kleiner wordt en blijft. Haal eten dichtbij uit je eigen omgeving. Eet zomergroente in de zomer, en wintergroente in de winter. Zorg dat het transport minimaal is. Goed voor de lokale economie, en vaak goedkoper.

Op een verantwoorde manier je eigen eten verbouwen? Begin een moestuin. Er zijn veel mogelijkheden om biologisch je eigen eten te verbouwen, zelfs in je eigen (voor)tuin. Permacultuur is een heel mooi voorbeeld. Op internet kun je er van alles over lezen.

In het verlengde daarvan: Weet je dat tuinieren zeer stressverlagend werkt? Velen hebben hun tuintjes volledig bestraat of verhard. Bestrating eruit en plantjes erin. Voordelen: Bijen, vlinders en vogels vinden je tuin weer interessant, regenwater loopt weer sneller weg, en het bodemleven krijgt weer ‘lucht’.

Wees je bewust dat alles wat je met je mobieltje of tablet ‘in de cloud’ zet, allemaal bewaard wordt op servers in grote gebouwen die allemaal gekoeld moeten worden. Hoe meer we opslaan, en hoe meer we delen met elkaar, hoe meer er bewaard moet worden en des te meer airco’s er gebouwd moeten worden. Airco’s geven enorm veel warmte af aan de omgeving, om de uitgeblazen lucht voldoende te kunnen koelen.

Kijk eens om je heen. Vind je de omgeving ook zo vervuild van afval? Er zijn veel mensen die alles maar van zich af gooien. Stations liggen bezaaid met sigarettenfilters, plastic zwerft rond, gestuurd door de wind.. Gooi je afval gewoon in een vuilnisbak. Je kunt ook een dagje uittrekken om je eigen omgeving vrij te maken van (zwerf)afval.

Sigarettenpeuken passen (goed uitgemaakt) best wel in een afvalbak. Het is maar een héél kleine moeite, en scheelt een berg. Wist je dat sinds 2015 de stad Parijs boetes uitdeelt aan mensen die hun sigarettenpeuk op straat weggooien? Ze hebben uitgerekend dat er jaarlijks 365 miljoen kilo aan peuken worden weggegooid. En filters verteren nooit!