3 – Klimaatverandering

Sinds 2016 is er dan eindelijk een klimaatakkoord. Alle landen hebben afgesproken dat de gemiddelde temperatuur op aarde niet teveel mag oplopen, de komende jaren. Wat de precieze inhoud is van het klimaatakkoord, valt op internet wel terug te lezen. Wat nergens terug te vinden is, de échte oorzaak van het klimaatprobleem. Niemand durft het in de mond te nemen dat we gewoon met teveel mensen op deze aarde zijn. Het is zó simpel!

Ik wil het heel simplistisch uitleggen:

Toen er nog niet zoveel mensen op deze planeet woonden, kon de aarde heel gemakkelijk voorzien in de behoeften van deze mensen. Er was zo ontzettend veel ruimte voor die paar mensen, dat het zelfs niet erg was dat er wat meer mensen bij kwamen. Dus die mensen kregen kinderen, en het aantal mensen groeide.

Dat kon heel lang zo doorgaan. Wel bijna 2000 jaar.  Mensen gingen zich ontwikkelen, en verspreidden zich over de hele wereld. Kleine dorpen werden steden, steden werden steeds groter. Niet alleen werden ze groter, maar ook de gebouwen werden steeds hoger. En dat ging goed, zolang de aarde voldoende voedsel kon produceren. Boeren zorgden voor voedsel, zoals vlees, melk, graan. De zee bevatte voldoende vissoorten om van te leven.

Tot het evenwicht was bereikt. Dat is in de jaren 60 van de vorige eeuw geweest.

Er woonden zoveel mensen op deze aarde als dat er voedsel en vis gegeten kon worden. Het klimaat was redelijk stabiel, poolkappen waren bevroren, gletsjers bevatten ‘eeuwige’ sneeuw.

Maar… de mensheid bleef groeien. Ondanks dat er ziektes uitbraken en oorlogen ontstonden omdat er ook afgunst en hebzucht was ontstaan, bleef de bevolking op aarde groeien.

De wijze mensen van de WHO, de wereld gezondheidsraad, hebben berekend dat er maximaal zo’n 3 miljard mensen op deze aarde passen, als we het hebben over ‘het evenwicht’. In gewone mensentaal is dat 3.000.000.000.

Op dit moment, mei 2016, leven er echter 7.400.000.000 miljard mensen op deze aarde. DAT IS AL 2x ZOVEEL… Een situatie die onmogelijk lang stand kan houden. En elke dag komen er 200.000 mensen bij.

Onderstaande links, in het Engels, geven een dramatisch overzicht van de gevolgen. Gevolgen die we allemaal al wel merken, voelen en zien. Maar zolang we onze ogen ervoor sluiten….

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs266/en/

http://www.worldpopulationbalance.org/global_population

Op de bovenstaande site staat ook, in mijn ogen, de enige oplossing: Minder kinderen geboren laten worden. Niet meer dan 1 kind per moeder. Net als in China, waar de 1 kind politiek helaas niet slaagde. Puur omdat de inwoners van China niet bewust waren waarom het zo moest.